Slörenväder säger vi ibland och menar väl då egentligen att det ska vara soligt och fint men också att det ska vara fin vind så det känns så där gôtt som det bara kan göra när man ligger på en fin slör.

Nu bjöd premiären visserligen på riktigt fint väder men vinden svek oss. En timme innan start blåste det allt litet men i takt med att starten närmade sig tröttnade vinden.

Den vind som ändå fanns kvar kom från syd och, följaktligen, kom bana 4 upp (AKBDAKBDA). Nästan direkt efter start kom dock påbud om avkortad bana, ”bara” AKBDA alltså.

Första start kom iväg, knappt. Andra start hade nog litet mer vind men sedan tunnade det ut ordentligt och övriga grupper fick det kämpigt.

Vägen ut ur Hinsholmskilen visade sig inte följa den vanliga reglen: ”håll dig intill land för att hitta vind när det är stilla”. Nej, tvärtom låg det mer mitt på och ett par båtar, som hittade det, ryckte loss ordentligt. De första startgrupperna tog sig fram till märke K och efter det utbröt det stora vindlotteriet. Det var ganska intressant att se alla olika riktningar på stävar men ändå med segel skotade på samma sida. Det var ganska snurrigt. Lagom till att de första båtarna i grupp 4 nådde K gjorde vinden ett rejält lappkast och blev först nordlig för att senare vrida mot NV. Vind och vind, förresten. Den var extremt svag och de undanvindssegel som kom upp fyllde knappt.

Det blev en långsam, men ändå ganska fin, segling slow motion ner till B. Väl där utbröt nästa intressanta läge när i princip alla båtar anlände samtidigt, dessutom i en svag nordgående ström. Två båtklasar hände runt pricken, det blev trångt och några båtar drev på märket i den alltmer avtagande vinden och tilltagande strömmen. Allt gick dock väldigt lugnt, städat och vänligt till.

Benet upp mot D var nu alltså en kryss om än i extremt litet vind. Drygt halvvägs upp på benet blev det tydligt att merparten av den fart man hade haft kom från den nordgående strömmen, för vid färjeläget på Asperö låg en strömrand där älvvattnet mötte och där blev det helt enkelt stopp för de flesta. Merparten av kvällens tappra premiärseglare valde att bryta där. Det var dock ett par båtar om hade ryckt iväg ganska ordentligt och låg långt före i fältet men även dessa tvingades småningom bryta då det blev uppenbart att man inte skulle hinna i mål innan målet stängde.

Därmed har vi den unika situationen att samtliga deltagare valde DNF i kvällens segling – vilket innebär att den räknas som seglad! Vi har alltså en segling där samtliga deltagare får samma poäng och ligger lika i totalen, förutom kvällens tribunpersonal som inkasserar en 4:a i protokollet och därmed går upp i ledning. Se där, en god anledning att anmäla sig för tribuntjänst!

Det var en otroligt fin kväll och också ett fint bevis på att vi som seglar ändå trivs ganska bra ihop. Tyvärr blev det lite kallt när solen valde att gå ner men vi kan leva med detta vädret i fortsättningen också – litet mer vind bara…

Välkomna igen till segling 2 nästa måndag den 20:e – och glöm inte bort årets 6-timmars lördag 25/5.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.