Vi är i mål!

Insamlingen till vårt eget specialsjökort över Asperöfjorden är i mål. Vi har nått målet på 150 000 kr med litet råge eftersom vi idag (2022-05-24) samlat in 147 081 kr och har ett löfte om sponsring på ytterligare 5 000 kr, så sammanlagt ligger vi på 152 081 kr!

Detta innebär att arbetet att ta fram sjökortet nu är igång och sjömätningar kommer att påbörjas snarast redan efter Kristi Himmelsfärdshelgen med förhoppning att sjökortet finns färdigt till sommaren 2023.

Tack till alla som bidragit så här långt.

Men det är inte över. Du kan fortfarande vara med och hjälpa till. Varje krona utöver vårt mål innebär att vi kan göra mer och med alla fördyringar som drabbar hela världen just nu kan det behövas. Blir det, trots allt, pengar över kommer vi skänka överskottet till Sjöräddningen.

Detta är våra hemmavatten där vi tar oss till och från våra hemmahamnar och många också kappseglar. Vi är övertygade om att det inte bara vore säkrare utan också roligare att glida runt där ute om vi bättre visste var det är grunt och var det är djupt.

Sjöfartsverket har sjömätt i området under 2019 och 2020 men de kommer bara att uppdatera sina sjökort som de brukar, d.v.s. med en grundaste djupkurva på 3 meter. Vi som har fritidsbåt önskar oss såklart mer detaljer.

Inte minst Sjöfartsverkets nya giv ”Sjökortslyftet” verkar ju innebära det precis omvända för oss fritidsseglare där man systematiskt verkar flytta ut 3-meterskurvan och gör sjökorten sämre! Läs om detta t.ex. här: https://pakryss.se/spara-dina-gamla-sjokort/ och här: https://pakryss.se/sunden-som-forsvann/.

Sjökortsutsnitt som det planeras i april 2022.

Några medlemmar i Segelsällskapet Slören har därför undersökt möjligheten att låta Hydrographica sjömäta i det aktuella området och därefter ta fram ett sjökort som är bättre anpassat för oss som fritidsseglar. Hydrographica specialiserar sig på storskaliga och detaljerade sjökort framför allt riktade till fritidstrafik och har karterat bland annat Mollösund – Gullholmen och Kosterskärgården. Området som vi tittat på är från Knarrholmen/Stora Sjöholmen i söder till Göteborgs hamninlopp i norr och från Hinsholmen i ost till Asperö i väst, dessutom kanske vi får med Eskils kanal och Önnered! Den ungefärliga begränsningen är inramad på bilden.

Det nya sjökortet kommer att finnas tryckt på ett material som heter Polyart, en miljövänlig plast med papperskänsla, vilket gör dem vattentåliga och mycket slitstarka. Det kommer också att ingå i kommersiellt tillgängliga elektronisk sjökort (Navionics/Garmin, Navico/C-map, Eniro på sjön, Seapilot/Raymarine, med flera) när de uppdaterar sin sjökortsdata, oftast inom ett år efter sjömätningen. Dessutom kommer det vara tillgängligt som BSB-fil som kan användas i de flesta sjökortsprogram på dator.

Sjömätning, bearbetning av data och tryckandet av en första omgång kort beräknas kosta cirka 150 000 SEK. Det är en stor summa, men utslaget på alla båtar som rör sig i vattnen blir det inte mycket per båt – det skulle räcka att varannan Grefab-kund i de tre närliggande hamnarna Saltholmen, Hinsholmskilen och Fiskebäck skänkte en hundralapp var. Till detta kommer alla båtar som finns på Tångudden, Långedrag och Önnered plus alla de som ligger på öarna. Vi tycker att detta är en god investering och billig försäkring jämfört med en typisk reparationskostnad efter en hårdare grundstötning.

Hydrographica äger och ansvarar för sjökortsinformationen, detta säkerställer att den förvaltas och uppdateras kontinuerligt för de elektroniska formaten och inför eventuella nytryck.

Sjömätningstillstånd är redan klart och nu när vi nått det gundläggande insamlingsmålet kommer sjömätningar att inledas direkt.

Alla bidrag är välkomna och viktiga, stora som små.

Du kan enkelt ge ditt bidrag genom att skanna QRkoden här bredvid (Swishnumret är 123 158 1958). Du kan också göra en banköverföring till SS Slörens bankgiro 334-3795. 

Du som skänker 1 500 SEK eller mer hamnar fortfarande bland de första i kön och kommer att få ett tryckt sjökort så fort det kommer ur tryckpressen – fyll i din kontaktinformation efter texten ”SJÖMÄTNING” i Swish-meddelandet så vi kan nå dig. Övriga får själva köpa sitt papperskort när det kommer. Ordinarie pris kommer sannolikt att bli lägre så detta är inte bara ett förskott utan också ett bidrag.

För större bidrag återgäldar vi gärna det genom att skylta med ditt namn här på insamlingssidan, på andra platser i vår verksamhet eller på de tryckta korten. Kontakta oss så kan vi diskutera möjligheterna att synas.

Butiker som vill sälja korten kan redan nu förköpa sjökort för att ligga först i kön när de kommit i tryck. Kontakta oss så kan vi diskutera vilka möjligheter som finns.

Insamlingsläge

I mål!

Just nu (2022-05-24) har vi fått in 147 081 kr + 5 000 kr, vi har alltså nått 101,4%!


Företag och organisationer som förköpt kort och logotyp på det tryckta kortet:
Navionics15 000 kr
Sjösportskolan50 000 kr
Svenska Kryssarklubben Västkustkretsen15 000 kr
Okänd5 000 kr

Vill du ha mer information eller kanske t.o.m. tycker detta är så intressant att du vill hjälpa till? Har du kontakter hos till exempel försäkringsbolag, lokala näringsidkare eller andra som kan tänkas bidra? Tveka då inte att ta kontakt, projektledare är Anna Rossander som du når på anna_at_rossander.net eller kontakta någon i SS Slörens styrelse, se kontaktuppgifter.