Måndag igen och ännu en Slörenkväll att minnas med fantastisk väder och, denna gång, också litet vind.

Kvällen började med bryderi. Vinden varierade väldigt beroende på position där ViVa visade 4 m/s O på Karet, 4 m/s NV på Vinga men 8 m/s N på Måvholmsbåden. Dessutom pekade prognoserna för kvällen på väldigt varierande vindar, både styrka och riktning, och definitivt inte överens mellan prognosmakarna – svårt att veta vad det skulle bli av det hela.

På plats inne i Hinsholmskilen kunde vi konstatera att där blåste det frisk NO-vind, ca 6 m/s, även om det lättade ute på Asperöfjoden. Bana 2 (AEBALEBALKA) visades på tribunen, tre varv i kväll alltså. Banan skulle faktiskt visa sig perfekt för det som komma skulle.

Spinnakerstart för samtliga grupper om än i något avtagande vind, de som gick först hade mest, men flera av dem som valde att segla utan UVS kunde ändå hänga med då vinkeln bort till E blev väldigt platt. Slörbogen från E till B spetsade till sig, ett litet vrid kunde skönjas redan här, och flera båtar hade problem att bära spinnaker söderut. Under detta ben kunde man tydligt se en regnbåge inne över Askim och ett stort moln som tornade upp sig (vi slapp dock regn hela kvällen).

På kryssen från B till A valde några båtar att gå långt på benet inåt Fiskebäck och tjänade grovt på det då vinden var friskare inne vid land och dessutom nu började vrida mot O. Det räckte med att gå 20 meter extra österut för att det skulle skilja 10 grader på kryssvinkeln nästa ben. Ju närmare Hinsholmen vi kom öppnade det mer och mer och sista biten fram till bojen hade, åtminstone de senare startgrupperna, halvvind. Nu blåste det svagare SO-vind, ca. 3-4 m/s.

På det korta benet ut mot L var det stundom svagt och ganska trångt – en eloge till alla seglare som gav plats åt varandra och visade hänsyn! Väl ute vid Smörbåden började det hända grejer! Tämligen plötsligt ökade vinden kraftigt, på någon minut gick vår mätare upp i 13 m/s och nu blåste det S. Ett rejält skift och troligen molnet som legat över Askim som dök upp. Några båtar råkade dessvärre ut för missöden när detta kom så plötsligt. Ett tag var det mer karaktär av överlevnad än kappsegling.

Men det lugnade ner sig ganska raskt och resan ner mot B blev nu en ren kryss i frisk vind och ganska mycket motström, därefter en slör tillbaka in mot A i gradvis avtagande vind. Även denna gång skulle det visa sig att vinden låg aningen friskare närmare Fiskebäck. Inne igen på Hinsholmen var det åter lugnt men med vinden stabilt på S. Mindre trångt i kanalen ut till L på sista varvet och en kort kryss mot K innan det blev åkabog in i mål.

Hela 37 båtar till start i kväll och vilken kväll vi fick. Segrade gjorde Rolf Andreasson i ”Hidsigpropen”. Respekt till Owe Essborg med besättning som fullföljde trots ett avslitet storfall.

Det är ju onödigt att vinden ska envisas med att fördela sig så ojämnt, först inget allt förra veckan, en ganska perfekt start på denna kväll men sedan denna onödiga kula som ställde till det. Kan vi alla rösta för jämn och stabil vind runt 5 m/s i fortsättningen?

Tack till alla som var med och till Jonas Parkman i tribunen. Glöm inte bort att vi seglar vår helt unika 6-timmars på lördag, det ser ut att bli en fin dag på havet!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.