Så var årets kappseglingssäsong till ända för vår del. Vi avslutade med den traditionella långseglingen Kräftköret och rundade av med väbesökt prisutdelning, mingel och därefter höstfest.

Seglingen blev en rask historia i frisk vind. P.g.a. oro för mycket grov sjö utanför Vrångö valdes vår numer fasta hårdvindsbana som går helt inomskärs, bana 2. För att få åtminstone en hyfsad kryss bestämdes att banan skulle seglas baklänges.

Eftersom ingen anmält sig som funktionär bestämdes att besättningen ombord i Spiff fick utgöra en egen startgrupp 4 med tillstånd att starta så fort efter alla andra som det skulle visas sig möjligt. Således kunde alla övriga båtar få en korrekt start.

Vi blev till slut 16 båtar som gav oss iväg (20 anmälda). Bana 2 baklänges innebär att första märket är öster om Stora Lyngskär, därefter öster om Rödskär, väster om Ärskärsbåden, Väster och söder om Vallholmsbåden, öster om Kumleskär, passera gaten mellan Donsö Huvud och Yxen och därefter i mål. Vinden låg på VNV och höll sig ganska stadigt där. Styrkan varierade mellan 7 och 16 m/s men höll sig mest runt ca. 11.

Från start ner till Lyngskären blev det en rask åkabog med några passager med luriga grundflak, rykten säger att det inträffade någon mindre grundkänning utanför Fiskebäck. Även ner mot Rödskär var det gor fart även om vinkeln blev litet spetsigare. Strömmen satte bitvis hårt söderut, som mest kunde vi avläsa 1,5 knop. Detta gjorde att benet från Rödskär upp mot Ärskärsbåden blev nära bidevind eftersom avdriften blev tydlig.

Ner mot Vallholmsbåden blev det ännu en enkel åktur innan det skulle gippas mot Kumleskär. Här toppade vinden på 16 m/s så åtminstone vi valde att kovända. Bogen ner mot Askimsviken blev sedan väldigt rask och vi kunde räkna in ett par sköna surfar i den allt grövre sjön.

Lika roligt blev det ju inte då att vända runt på kryssben tillbaka upp mot Donsö Huvud. Men vinde uppemot 16 m/s och grov sjö var det tidvis jobbigt men sjön lugnade ner sig ju längre västerut man kom och vinden gick åter ner på lugnare 11. De flesta valde ett långt ben ner mot Fjordholmarna för att sedan ta ett långt ben upp mot gaten, klokt med tanke på mängden smågrun i en nordligare rutt. Här hade åtminstone vi en 5-minuterspersiod när vinden var nere på blygsamma 7 m/s innan den tog sig igen.

Efter gate vid Donsöhuvud kunde man åter slacka på skoten och glida mot målet. Efter kryssen kändes denna sträckan som att man stod still ända tills ett oprognostiserat regnväder dök upp och dumpade vatten från fel håll över delar av fältet. Det försvann dock lika fort som det uppenbarade sig och båtarna i kön slapp det helt.

Alla båtar passerade mållinjen inom loppet av 40 minuter och lagom till denna begivenhet hade vi åter bemanning i form av Hans Caspersson i tribunen som kunde ta allas målgångstider.

Först i mål vad Hans-Olof Ohldin i Donna och tog därmed Line Honors. Segrade gjorde besättningen ombord på X-99 Piano för dagen med reservskeppare Urban Ahlström.

Prisutdelning

Från ca. 17:30 samlades många av säsongens deltagare på Saltskär för prisutdelning för Kräftköret och hela säsongens Skepparkanna. Totalsegrare i årets serie blev Hugo Norell med X-99 Piano. Slören gratulerar till en fin säsong med den imponerande serien 1-1-1-1-1-2-3-4.

Kalaset

Efter prisutdelningen inleddes färden mot natt med ett traditionellt höstkalas.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.