Dags för premiär för höstsäsongen och en liten föraning om höstväder. I alla fall var det inte riktigt samma sommarvärme som vi blivit bortskämda med under sommaruppehållet. Dessutom inleddes kvällen med ganska frisk vind då ett ordentligt åskväder passerade ute i väster och drog med sig vindar på uppåt 10 m/s någon timme innan start. Detta gjorde troligen att många kände sig osäkra och valde att segla utan undanvindssegel. Det skulle visa sig vara fel beslut eftersom vinden sedan minskade hela kvällen.

23 båtar till start, varav två nya för i år, en helt OK inledning på säsongen då många precis hunnit hem från semestrar. I starten blåste det SV 5-9 m/s med bud på avtagande och vrid mot V. Bana 5 kom upp (Start-B-C-A-B-E-Mål), en bana som skulle visa sig passa kvällens väder bra.

I starten var det väldigt mycket styrbordsfördel och när första start gick kändes det en stund som att vridet mot väst redan kommit för ett kort ögonblick verkade det som att båtarna skulle sträcka ner till B men riktigt så illa blev det inte även om kryssen blev litet sned.

Redan nere vid B hade vinden börjat avta litet grand och var nere på 5-7 m/s. Bogen upp till C blev en brant slör där i princip ingen vågade hissa undanvindssegel. Dessa kom istället upp på benet in mot A som gradvis plattade mer och mer. Strömmen visade sig också lurig då den nere vid B var nordgående för att helt vända till sydgående här vid Saltholmen. Inne i sundet mot A var det tidvis mycket svaga vindar, speciellt för de båtar som nu bildade kö.

Andra varvet inleddes med sned kryss ner mot B där vinden tydligt minskade hela benet, från 5-7 inne vid tribunen till 4-6 nere vid B. Benet upp till E blev också intressant för nu satte strömmen in genom sundet mellan Brännö och Kössö för att plötsligt vända till motström vid E!

Sista benet in i mål blev nästan helt platt och i än mer avtagande vind, inne i mål blåste det bara 3-4 när alla ramlat in.

Segrade i kvällens segling gjorde Petter Gustafsson i Nordiska Kryssaren ”Rölleka” vilket var första segern för dem. Slören gratulerar.

Tack till Pelle med besättning som stod i tribunen.

Välkomna igen på torsdag 12/8 då vi kör segling 6 som vi tyvärr fick skjuta upp i våras. Segling 9 seglas, som vanligt nästa måndag.


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.