Ännu en kväll med Slörenväder även om det nu skyller på alldeles för tidigt.

Notera att resultaten från kvällen är preliminära i avvaktan på flera protester.

Nedan följer ett referat från kvällens bemanning i tribunen:

Segling 12 bjöd på avtagande sydvästlig vind om ca 4 m/s. Av 39 startande båtar hann 29 i mål innan max-tiden (21:15). UVS var en fördel denna kväll där placeringarna 1-4 gick till Späckhuggare. Vid första startgrupp en enskild återkallelse. Tyvärr strulade tutan då varpå signal dröjde någon minut, vi viftade med flaggan och ropade på blå IF. Carpe Diem vände tillbaka för att starta om men missade tyvärr att runda bojen vid omstart (vilket krävs vid flagga I), varpå resultatet blev OCS.

Några seglare tyckte vi borde kortat av banan efter första varvet medan andra förhoppningsvis njöt av en kvällssegling i lanternornas sken. Tribunen övervägde avkortad bana men då första båt hade rundat efter 57 minuter och vinden då fortfarande upplevdes jämn över banan så tog vi mellantider på alla som rundade för att ha ”utifall att”. När första båt närmade sig mål (i nivå med St Eskilsholmen) var klockan ca 20:15. Tribunen bedömde då att med 1 timma kvar att segla så borde många hinna i mål, varför vi inte kortade av seglingen då. 75% hann i mål innan målet stängde och en tapperhetsmedalj till de två Fenixarna som kämpade in i det sista och seglade över mållinjen bara 2-3 minuter efter maxtiden.

/Besättningen på Vidfamne


1 kommentar

Fabian Thies · 8 september, 2021 kl. 13:31

Från reglarna:
”Banan bör kortas av om du gör bedömningen att många båtar kommer att få det kämpigt
med att avsluta seglingen.
Grundregeln ska alltid vara att båtarna ska hinna in innan målet stänger men ta också med
att det är vanligt att vinden avtar framåt kvällen och då är det framför allt de långsammare
båtarna som drabbas av att vinden dör ut på banan efter att de litet kvickare gått i mål. För
att det ska bli en rättvis segling kan det därför vara lämpligt att korta banan även om det
blåser när de första båtarna närmar sig varvning, det kanske ändrar sig strax efter.”

25% är väl många båtar? För min egen del bröt jag ju för att det blir för sent för barn om man ska håller på till typ 2045 eller när vi nu hade gått i mål. Men för min del är det helt ok, jag hade en fantastiskt kväll och första varav. För de som är långsammare och startar senare är det väldigt synd om de inte kan gå i mål, även om de vill.

Jag tycker det är viktigt att: 1) inte bara tar de första/ snabbaste båten. Det är de långsammaste som ska hinner i mål! 2) Inser att måndagssegling är breddsegling på en vardagskväll. Det är viktigt att göra det möjligt för så många som möjligt att vara med och gå i mål, dvs även för de som har med barn eller långt hem. NU var det ju precis som prognosen sa och som gjorde att vi bröt, dvs att vinden kommer minska mer o mer under kvällen. Och det gjorde den ju redan under första varvet (och då var vi ändå 6e båt som rundade där inne).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.