Ännu en finfin kväll men kanske aningen svag vind. Segling 9 samlade hela 21 båtar och med den sydliga vinden blev det riktigt trångt i starten med en hel del mindre incidenter. Att vinden dessutom växlade rejält i styrka i olika delar av startområden gjorde det ännu litet lurigare.

Själva seglingen bjöd sedan på förvånansvärt stabil vind med lika förvånansvärt små skift. Dock tunnade det ut en del mot slutet varför banan kortades av.

En ny seger av Ola Carlsson i sin 806. Vi gratulerar.

Flera båtar ur andra startgrupp fastnade i ett vindhål strax innan starten för grupp ett och låg delvis i vägen för de startande. Med anledning av detta känner sig tävlingsledningen tvungen att be alla tävlande att respektera att det inte är tillåtet för båtar i efterföljande startgrupper att befinna sig inom startområdet under femminutersperioden för föregående starter. Följande är ett utdrag ur seglingsföreskrifterna:

Startområdet utgörs av ett rektangulärt område som begränsas startlinjen och en inre linje i förlängningen av brygga V.

Från det att förberedelsesignal givits för första startande grupp får endast båt som ingår i startgruppen (d.v.s. som kappseglar enligt KSR definition) befinna sig i startområdet. Båt får ej heller genomsegla startområdet från bansidan av startlinjen då denna regel gäller. Båt i efterföljande startgrupper får inte befinna sig på bansidan av startlinjen under sista minuten före en start, eller på annat vis riskera att hindra startande båtar.

Tillåtet område för båtar som ej står i begrepp att starta utgörs således av området NNO eller VSV om startområdet.

Brott mot denna regel kan medföra diskvalificering eller tidstillägg 5 min på seglad tid. Såväl seglingsledning som annan båt äger rätt att protestera.

Se alltså till att, i god tid innan föregående startgrupp(er) ska starta, befinna dig bakom linjen förlängningen av brygga V (ovanstående föreskrift gör det i praktiken omöjligt att vara på bansidan utan att åka dit). I år har vi inte haft en enda protest på denna föreskrift men efter kvällens segling kan detta komma att ändras.

Nog med pekpinnar. En fin kväll var det och självklart blir det fler. Tre måndagar återstår samt Kräftköret. Väl mött nästa måndag!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.