Kräftköret innebär att säsongen är slut och i år fick vi ett avslut som verkligen gick under kategorin ”Slörenväder”!

Årets Kräftkör blev en helt fantastisk segling som såg hela 32 deltagande båtar, varav två som inte deltagit tidigare i Skepparkannan. Dagen började med molnigt väder som framemot start hade spruckit upp i solsken och varmt. Inne på Hinsholmen var vinden måttlig, runt 4 m/s, och mellan SSO och S. Enligt prognosen skulle det vrida till S under seglingen och ganska nära inpå starten så trots det stora antalet beslöts det att komprimera startgrupperna så vi skulle hålla ihop fältet en aning.

Seglingen ner mot Vrångö blev en ordentligt sned kryss där man nästan kunde sträcka hela vägen. Endast några få korta slag behövdes. Efter fältet passerat Knarrholmen ökade vinden successivt och nere öster och söder om Vrångö pep det i ända upp till 8 m/s.

Ute på havet utanför Lilla Stenskär byggde sjön men den var inte överdrivet besvärlig. Det blev en rejäl utförslöpa upp till Knappen där det blev till att gippa in mot sundet vid Vargö. Sista biten upp mot Tången brantade det ordenltligt och vi fick se några rejäla broachar.

Vid Tången blev det att riva nylonet då benet genom Snobbrännan varierade väldigt i både riktning och styrka men alla båtar kunde sträcka igenom. Precis om förväntat avtog vinden gradvis ju längre in i skärgården man kom. Här var det svårt att passera varandra.

Sista biten från Brustholmarna in till målet bjöd på ännu en undanvind som började väldigt platt men utvecklades till en flack slör inne vid mål, hela tiden i avtagande vind. Här fanns det goda möjligheter att passera andra båtar då vinden kom i stråk och hade man placerat sig på rätt ställe lönade det sig.

Alla båtar i mål inom 40 minuter och tätt i resultatlistan.

Det blev en traditionsenlig samling på Saltskär med prisutdelning efteråt. Det var glädjande många som kom och fick korv med bröd och fika.

Årets Kräftkör vanns av Martin Anderberg med besättning i ”Estelle” med nästan två minuters marginal till tvåan. Det var också Martin som tog hem hela Skepparkannan med den imponerande serien 1-1-1-1-1-1-2-2.

Även i år hade vi ett imponerande prisbord från vår huvudsponsor Liros. Dessa lottades ut blad de som deltagit under säsongen.

Vi summerar säsongen 2023 och kan se tillbaka på ännu ett år då antalet deltagare i Skepparkannan slår nytt rekord. I år har vi haft hela 56 betalande deltagare i serien, 60 inklusive de som som provseglat en gång och ytterligare två båtar som deltog i Kräftköret. Totalt har vi i år alltså sett hela 62 besättningar delta i våra kappseglingar. Tävlingskommittén kan bara ödmjukt tacka för intresset och hoppas att flertalet, helst alla, kommer tillbaka till nästa säsong.

Tack för i år och tänk att det bara är sju månader kvar till sjösättning!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.