En resumé över de viktigaste händelserna genom åren.

1976-1996 skrivet av Ulf Johansson

1976

Idén till att bilda en segelklubb föddes på Rävholmen. Vi var några kamrater som hade hängt ihop i många år och som under somrarna -75 och -76 talade om att bilda en klubb så att vi kunde samla alla kamrater under en flagga, göra gemensamma inköp, utnyttja föreningsnamn för hyra av lokal till fester osv.

Så en kväll 1976 med stiltje och en vackert röd solnedgång bestämde vi oss. Föreningen skulle heta ”Segelsällskapet Slören”. Tore och Sture jobbade redan på hur logon skulle se ut; en hårt slörande båt och tre S. Jag hade varit med om att starta en biljardklubb på Götaverken, så jag lånade idéer till stadgarna och skrev ett förslag till första mötet.

SS Slören bildades officiellt den 2 september 1976 hemma hos Tore och Evy Bark. Närvarande var dessutom Lisa Bark, Christer, Gunilla och Cecilia Martinsson, Sture Andersson, Anders och Anette Borg, Hans, Eva och Patrik Lundgren samt Eva, jag och Joakim. Båtregistret omfattade 4 st båtar; BB11, Magnific Midget, Kustkryssare IV och Scampi 30. Medlemsavgiften bestämdes till 10 kr och vidare bestämdes det att vi skulle ha en idébank, t.ex. filmaftnar, bestämda tilläggsplatser under sommaren så man hade chans möta en Slörare, utbyte om bra och dåliga tilläggsplatser osv.

Tisdagen den 31 augusti 1976 hölls historiens första ölsegling. Den tillgår så att två lag (bestående av vardera två båtar) ska hämta ölburkar som är utplacerade på tre öar. Det gäller att plocka hem två st burkar och naturligtvis gäller motorförbud. Denna första segling hölls mellan Sveakryssaren ”Skynda Dig” med besättning Mats,Christer och Ulf, och Nordiska Sexan ”Lisa” med Tore, Sture och Anders som besättning. Vädret var fint, det blåste c:a 3 m/s och tävlingen vanns av ”Skynda Dig”.

Redan på möte nr. 2 fick vi 8 nya medlemmar, nämligen Gunnar och Violet Abrahamsson, Kent och Anita Jornefeldt, Mats Edblom, Göran Forslund, Christer Wikensjö och Per Björnberg.

Förutom en del träffar genomfördes många trevliga ”mådagsseglingar”. Det gick till så att de som kunde, träffades vid Hinsholmens korvkiosk kl. 18, sedan försökte vi knö in så många som möjligt i de båtar som var tillgängliga. På detta sätt fick man möjlighet att pröva olika båttyper på ett trevligt sätt.

1977

Detta år hände en hel del. Vi anmälde oss till Svenska Seglarförbundet och GHSF (Göteborg-Hallands Seglarförbund) och blev därigenom en officiell klubb.

En tävlingskommitté med Tore i spetsen bildades, vilken genast genomförde ytterligare ett unikum; nämligen en fenderstafett. Den tillgår så, att tre eller fler lag, med totalt samma lystal, seglar mot varandra. Vardera laget består av tre eller fyra båtar. Man seglar en bestämd bana och har en fender som stafettpinne. Fendern ska lämnas till växlande båt innanför mållinjen.

Tävlingskommittén startade också vårt klubbmästerskap ”Skepparkannan”, vilken detta första år vanns av Hans Lundgren i ”Milou”.

Vi hade en vårfest och en lyckad höstmaskis, studiebesök på ett segelmakeri, två filmvisningar om bl.a. Americas Cup, segeltrimning och 18-footers i Australien.

Detta år hade vi gemensamt midsommarfirande på Söholmen norr om Marstrand, poängpromenad och en kurs om kappseglingsregler, vilken hölls av Göran Forslund. Christer höll en välfrekventerad kurs i segelteori.

En mycket lyckad kräftskiva med spontant optimistjollerace för stora och små ägde rum i sin rätta miljö, nämligen Rävholmen.

Seglarskolan med Gunnar som ”rektor” startade med 7 entusiastiska elever och vi hade även de trevliga ”måndagsseglingarna” detta år.

Medlemantalet ökade från 19 till 47.

1978

Även detta år var aktiviteterna och intresset på topp. Vi hade två filmvisningar, bl a berättade Johan Liedholm fängslande och visade diabilder från sin och tre kamraters segling tur/retur Göteborg/Medelhavet. Göran höll åter en välbehövlig kurs i kappseglingsregler och alla deltagarna erhöll ett mycket tjusigt diplom.

Söndagen den 19 mars hade vi en för en segelklubb ovanlig aktivitet, nämligen Familjerally. Alla utom jag lyckades klara hela rallyt med bravur, jag var den ende som körde vilse men fick i alla fall ett pris; ……jumbopriset!

Vårens stora jippo var en rockfest med vida kjolar, gympadojjor och Brylcreme. Midsommaren firades på Vaxholmen för de som hittade dit.

SSS-historiens första eskadersegling ägde rum detta år, direkt efter midsommarträffen. Eskadern gick till Smögen och åter till Göteborg. Varje dag ägde en 7-kamp rum. Grenarna var så vitt skilda som skytte, dragkamp, ölhävning, simning och florakännedom. Görans dagliga läsning ”Från Tistlarna till Strömstad” blev mycket uppskattad.

Mot slutet av veckan när vi lagt till på Fränbun utanför Marstrand, försvann unnar och Hans i ”Seatramp” för att, som det hette, lämna sopor. Inget konstigt med det, bestyren fortsatte som vanligt. Efter en stund kom de tillbaka och strax innan de lade till dök Härje upp ur ruffen, sjungandes ”ja må hon leva” till Anne som fyllde år denna dag. Ur båtens inre dök strax Sickan och mostrar m.fl. upp. Anne blev helt tagen på kojen och ganska lång i ansiktet. Efteråt bjöd gästerna på medhavd tårta och alla tyckte det var mycket lyckat.

Ett försök att segla till Laesö blev inställt pga dåligt väder.

Även detta år hade vi en lyckad kräftskiva på Rävholmen.

Vårt första Triss-racer-mästerskap gick av stapeln med 4 seglingar, vardera bestående av 3 delseglingar. Mästerskapet vanns av Christer Wikensjö, Tore Bark kom tvåa och tredjeplatsen delades av Sjöbris/Johansson och Hans Lundgren

Året avslutades med Luciafirande med Luciatåg och lekar på Båtmansgården.

1979

Den 25 mars var det dags igen för familjerally. Denna gång lyckades alla komma fram i tid. Sista frågan var en utslagsfråga av högsta potens. Det gällde att avgöra, gärna med hjälp av en smakbit, om en prickekorv var inköpt på Saga, Billhälls eller Hemköp.

Triss-racerna kördes hårt även detta år liksom kräftfesten på Rävholmen och naturligtvis Skepparkannan.

Vår- och höstfest hölls också liksom Luciafesten.

Vi registrerade 56 medlemmar.

1980

Gunnar och Hans höll sin populära seglarskola för 9 st. friska flickor av vilka 5 st. gick fortsättningskursen.

Göran Forslund höll på sitt suveräna sätt en mycket nyttig och bra föreläsning om den nya utprickningen. I övrigt fortgick de succéartade aktiviteterna som vanligt med lyckad eskadersegling, filmafton med Americas Cup och egna bilder, fester och välfrekventerat Luciafirande.

1981

Detta år startade en annan Slörentradition; Våffelträff på Fiskebäck i april. Den blev lyckad med sol och värme.

Andra aktiviteter var traditionsenligt:

  • Vårfest, arrangerad av Eva Johansson och Anne Stenberg. Lyckad!
  • Skepparmöte med korv och öl. Lyckat!
  • Midsommar och eskader med 7 båtar. Lyckade!
  • Seglarskola med Gunnar och Hans och 12 elever. Lyckad!
  • Lussefirande, 25 st. Minst. Lyckat!
  • Familjerally. Midre lyckat. Endast 5 deltagare.
  • Lekträff på Rävholmen. Fullständigt misslyckat. Ösregn, ingen kom.

1982

Detta år fick vi en kallelse till skidträff i Hemsedal från två ”charmiga charmörer”. Inga anmälningar. Fel håll för seglare?

Vi lägger detta år bland de vanliga aktiviteterna särskilt märke till:

  • Mixed fotboll med ärtsoppa och punsch i strålande sol, stort deltagande av stora och små.
  • Eskader med piratövningar för de små (och ledarna, vilka kanske njöt mest).
  • En spektakulär höstfest med julbord i en till trängsel fylld lokal. Festkommittén hade beräknat c:a ett halvt kilo kött per person, så om det var något det var gott om, så var det mat! Ungefär hälften blev över, så Gunnar åt julbord från 18 augusti till slutet av november.

1983

Detta år togs första initiativet till att starta en ungdomsverksamhet med teori och praktik runt optimist. Uppslutningen blev dålig så projektet lades ner tills vidare.

Året löpte som tidigare år men Lussefesten på Odinslund gick verkligen i barnens tecken. Så stor uppslutning har vi aldrig haft på någon aktivitet.

1984

Ett nytt försök gjordes att få igång en ungdomsverksamhet men det var lika trögt som tidigare.

Lusse på Buråsgården detta år som i övrigt var likt tidigare år.

Valberedningen lade fram ett förslag om växlande mandattid på 2 resp 1 år för samtliga ledamöter. Frågan togs upp på 2 möten och klubbades. Till SSS’s första hedersledamöter valdes Erland Olsson och Härje Stenberg för deras förtjänstfulla insatser.

1985

Lennart Apelstrand och Mats Edblom lade under åren 1983, -84 och -85 ner ett enormt arbete för att stoppa båtskattens införande med uppvaktning hos bl.a. jordbruksdepartementet.

Under året fick klubbens verksamheter full fart framåt igen med totalt 20 aktiviteter inklusive 6 seglingar.

Ungdomsverksamheten startade ordentligt med Strandbullen, en seglarlivsanpassad Mulleskola för de minsta, och optimistgruppen till vilken vi köpt in 2 st. optimister för pengar vi fått genom donationer och frenetisk försäljning av lotter. Starten gick 3 april med teori och sedan seglade vi varje onsdag hela säsongen med undantag för semesterperioden.

Intensiva kontakter ägde rum med HBF (Hinsholmens Båtägarförening) för samarbete om en startkur längst ute på piren vid Hinsholmskilen och för aktiviteter under året och speciellt inför Hinsholmsdagen, den 14 juni 1986.

Årets seglarskola fick ställas in för att magistern fick barn. Flickorna sörjde men laddade för nästa år.

1986

Jubileumsår med också andra aktiviteter. Disco för optimistgruppen, en välbesökt och lyckad tillställning där många hamburgare slukades.

Pulkarace i Lindalen, lusse- och julfest, femkamp på Liseberg, våffeldag, räkfest, mixfotboll/brännboll, optimistsegling med seglarläger, strandbulle, seglarskola för tjejer och Skepparkannan.

Årets höjdpunkt – 10-årsjubiléet – firades i Högsbo skjutbanas lokaler. Att festen skulle bli något extra hade man nog lite till mans räknat med. Den fantastiska glädjen hos alla var en verklig upplevelse.

Jubileumskavalkaden från Slörens start 1976 till 1986 fick oss att minnas och trivas.

Can-can följde med Anne, Birgit, Claes, Eva, Härje, Lars, Tomas och Ulf. Ett lyckat framträdande som möttes med stormande applåder (Titta gärna i Slörens fotoalbum).

1987

Aktiviteterna haglade liksom 1986, dessutom hade Tomas Darholm en uppskattad bildvisning av sin segling till Helgoland.

1988

Traditionella aktiviteter med höstfestbraksuccé ombord på M/S Queen Ada och comeback för eskaderseglingen. En festvecka med aktiviteter, sol och bad i upp till 25,5 grader i vattnet. Göran Forslund lyckades då och då samordna ett 10-tal starka viljor i lika många båtar, till gemensamma aktiviteter och lekar. En vecka som deltagarna sent skulle glömma.

Trissjollen införskaffades för att ge våra växande ungdomar en chans till fortsatt seglande efter att de vuxit ur optimisterna.

1989

Detta år skrevs avtal med Roddföreningen och det innebar att vi kunde ha optimisterna inomhus och våra möten i dess anrika lokaler. I övrigt frös eller snarare regnade en del aktiviteter bort under året.

1990

Ett mellanår med traditionsenliga fester och seglingar.

1991

Den planerade seglingen till Läsö inhiberades p.g.a. regn och (för mycken) blåst, så även optimistseglarlägret och midsommarfirandet med efterföljande eskader. Höstfesten lockade bara ett fåtal, så apan hissades. Ett svårt år alltså!

Kräftfesten efter Skepparkannans långsegling blev däremot en lyckad historia.

1992

Större anslutningar till aktiviteterna, julgransplundringen, kursen för långfärdsseglare, våffeldagen, vårträffen på Rävholmen, midsommar, eskadern, kräftskivan, o.s.v. blev alla välbesökta tillställningar.

1993

Ett mellanår igen med traditionsenliga seglingar och tillställningar.

1994

För första gången fick julgransplundringen inställas p.g.a. lågt deltagarantal.

Leif Stridh hade en uppskattad intensivutbildning för förarintyg för 8 duktiga elever som avslutades med examination och bevis på genomgången utbildning.

1995

En julgransplundring med 70 barn! Revansch alltså!

Utbildningen under Leif fortsatte detta år med utbildning till kustskeppare. 10 st Slörare examinerades.

1996

Dax igen för jubileum. I år kommer vi att ha optimistseglingar för barn och vuxna, kölbåtsrace och stor jubileumsfest till vilken alla som varit med i Slören under åren kommer att bli inbjudna. Vi hoppas på stort deltagarantal.

2004

Året då Slören blev utsedd till årets breddklubb.

2018

SS Slören och Svenska Kryssarklubben startade en för västkusten unik kappsegling i form av 6-timmars som seglades för första gången 9/6 detta år. 6 båtar deltog och vann denna allra första segling gjorde Johan von Otter.

Detta år började Liros sponsra Skepparkannan med fina lotteripriser.

2019

Detta år satte vi nytt rekord i antal deltagande båtar i en och samma kvällssegling. Hela 32 båtar samlades på startlinjen till årets sista ordinarie kvällssegling den 9/9. Under året var det sammanlagt 8 kvällsseglingar som samlade 20 eller fler båtar.

Även detta år samlade Skepparkannan ett imponerande startfält med totalt 44 anmälda, en tangering av tidigare rekord och fortfarande störst i Göteborgsområdet. Även detta år sponsrades Skepparkannan av Liros som skänkte fantastiska lotteripriser.

2020

Årsmötet fick flytta för att Coronapandemin förbjöd möten. Mötet hölls senare som e-möte.

Skepparkannan drogs igång som vanligt men Skepparmötet fick, också p.g.a. pandemi, bli digitalt och inga efterträffar arrangerades.

Hela 25 båtar var anmälda innan säsongen startade och 21 kom till första start! När säsongen väl var avslutad hade den slagit alla rekord; totalt 51 deltagande båtar, 27 båtar i snitt per segling och hela 38 båtar på startlinjen i en segling (12). Även detta år blev vi störst i Göteborg. Liros sponsrande med massor av fina priser till avslutande prisutdelning.

2021

Årsmötet hölls digitalt p.g.a. pandemi men det var många som deltog. För första gången på många år tillsattes en festkommitté med ansvar också för att våra ungdomar skulle få kalasa.

Skepparkannan samlade ännu ett år rekordmånga båtar, hela 57 båtar deltog någon gång under säsongen, dessutom ytterligare två båtar i vår öppna segling Kräftköret. Som mest var det hela 42 båtar till start en kväll (11) och i genomsnitt 29 båtar per segling. Också i år sponsrade Liros oss med massor av fina priser.

Säsongen avslutades med ett fint Kräftkör sent i september, 25/9, och detta år kunde vi åter ha ett kalas efteråt som i ett fantastiskt väder kunde hållas utomhus!