En rekordkväll! Denna kväll samlade hela 40 båtar på startlinjen vara hela 4 var nya prova-på-seglare som vi inte sett tidigare under säsongen. Det innebar tre hela rekord på samma kväll; antal anmälda (53), antal deltagare (40) och antal provseglare (4). Svårslaget.

Vädret var soligt med en stadig NV-vind som blåste med kalla 8 m/s men lurades litet med svagare och starkare stråk efter banan. Med NV följer logiskt bana 7, numer med tillägget ”som vanligt”.

Första benet ner mot K blev en halvvindsbog som i den mycket starka sydgående strömmen spetsade till sig när allt fler missade att hålla upp i tid när den slog till med full kraft i sundet. Alla båtar åkte ungefär lika fort dit så där blev ordentligt trångt för några grupper och det har rapporterats en del gnabb.

Ut mot F blev en fin kryss med vind växlande mellan 5 och 8 m. Strömmen gjorde det svårt att bedöma vilken väg som var bäst men de flesta valde att gå söder och väster om Stångerholmen.

I den hårda vinden som rått innan start var det många som valt bort flygande försegel men det märktes knappt på farterna in mot rundningen inne vid A, det forsade på bra för de allra flesta. De som valt att köra med spinnaker eller gennaker verkade inte tjäna överdrivet mycket på sitt val.

Andra varvet inleddes med en halvvindsbog till K men nu hade det glesat ut en del så rundningen gick lugnare till. Kryssen upp till D blev litet sned och det behövdes inte så många slag för att nå märket. Strax innan klungan närmade sig rundning kom plötsligt en skärgårdsbåt ångande utanför sin vanliga rutt och hängde sig på tutan. Skepparen skulle bara fram och hade uppenbarligen ingen som helst förståelse för att det seglades. Extremt dåligt uppträdande! Svagt av Styrsöbolaget att anställa personer som inte kan sjövägsreglerna och dessutom köra med båtar som verkar sakna både roder och gasreglage.

Trots debaclet vid D hann de allra flesta båtarna in i mål före 20:00.

Preliminärt har Peter Gustavsson i ”Gråå” seglat bäst i kväll och tar säsongens första spik. Vi gratulerar.

Vi påminner om att vi numer tar emot protester via webbformulär men för att protestera måste man uppfylla samtliga krav på en protest som är:

 1. Anropa vid händelsen
 2. Protestflagga direkt vid händelsen
 3. Anropa funktionärer vid målgång
 4. Lämna in protest senast 23:00

Är inte alla villkoren uppfyllda är protesten inte giltig.

Tyvärr har vi inte fått korrekta anmälningar för två av kvällens provseglare. Dessa är en IF och en X-79. Eftersom anmälningar ine kommit har vi nu strukit dessa ur resultatet.


3 kommentarer

Anders Kellström · 1 september, 2020 kl. 23:28

Jag är nog X99:an! Jag tror att jag är ”rätt” anmäld för serien, finns med i startlistorna och har betalat. Jag tror det kanske strulade med mitt sms i sms-gruppen? Vad ska jag göra??

  Ulf Palm · 1 september, 2020 kl. 23:39

  Hej Anders. Nej, du är anmäld korrekt och vi har ett resultat på dig men jag hade missat att skriva in dig i resultatlistan. Det var en X-99:a till med som vi saknar anmälan på. Jag lägger till dig i resultatet!

   Anders Kellström · 2 september, 2020 kl. 07:16

   Aha! Tack Ulf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.