Äntligen blev det segling – och en fullföljd sådan! Efter flera seglingar med så lite vind att ingen gått i mål eller så mycket vind att det inte gått att genomföra blev det äntligen dags igen. Kvällen bjöd denna gång på en relativt stabil NO-N-vind som varierade mellan 3 och 6 m/s, svagare närmast land och friskare längre ut.

P.g.a. tillfälliga variationer i riktning och styrka, speciellt inne vid tribunen, valdes bana 1 (Start-B-D-A-B-D-Mål). Banan visade sig tyvärr inte vara helt optimal med den vindriktning det faktiskt blev ute på banan men skulle ändå visa sig utslagsgivande.

Hela 32 båtar på kvällens startlinje – nytt rekord! Trots trängsel i startområdet, och en grundstötningsincident, var det ändå god stämning.

Segligen inleddes med en lång nästan-läns ner mot märke B där det gällde att hitta rätt i vindkårarna och undvika den stundtals kraftiga nordgående strömmen. Här fick seglarna också litet regnstänk på sig men sedan höll sig vattnet i havet.

Andrabenet upp till D blev en ren åkabog, tyvärr för brant för spinnakerbåtarna som hade tjänat sitt på tidigare läns. In mot märke A kunde de flesta sträcka ända fram till rännan söder om Saltholmen men väl där blev det några slag. Vinden vred kraftigt på nord runt nakenbadet och de flesta kunde därför lätt ligga upp märket efter ett eller ett par inledande slag, det luriga var istället den stora skillnaden i vindstyrka, från 6 m ute vid D till bara runt 3 inne i rännan och strömmen som växlade riktning. Dessutom blev det ganska trångt med alla båtar i varierande storlekar. Trots detta kom de flesta igenom i god ordning tack vare vänliga medtävlare.

Andravarvet blev en repris av det första men utan regn.

Mörkret kom tidigt under kvällen p.g.a. det massiva molntäcket och när de sista båtarna gick i mål var det i princip nermörkt.

Det inkom ett par protester under kvällen men ingen av dem uppfyllde de formella kraven på en protest, t.ex. hade de protesterande inte visat protestflagga, och då avslås den per automatik. Överlag är vi väldigt förskonade från incidenter där protest behövs. Tävlingsledningen hoppas detta beror på att vi visar varandra hänsyn och, åtminstone inte medvetet, fösätter varandra i situationer som kan ge upphov till att protest behövs. När vi är så många båtar samtidigt på våra ofta trånga banor behöver man agera litet försiktigare än om man seglar på öppen bana på ett SM, att bjuda på en situation ger ofta lika igen och vi behåller vår goda stämning. Det behöver inte betyda att man inte tar upp ett upplevt regelbrott – gör gärna det så att vi lyfter medvetandegraden hos oss alla!

Samligen i HBK:s klubbstuga efteråt samalde ett tiotal besättningar och det blev en spänd väntan på resutatet.

Vinnare i kvällens segling blev Johan von Otter i en ganska tät tabell. Vi gratulerar.

Kvällens Liros lotteripris tillföll Fabian Tillig som vann en Spinlock Deckvest med snygg transportväska. Gratulationer även där.

Nästa segling är redan på torsdag då vi kör den uppskjutna segling 12 om vädret tillåter. Därefter avslutar vi säsongen på lördag då vi seglar Kräftköret. Välkommen då!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.