Äntligen. Nu är sommaren här för nu började Skepparkannan. Och vilken början för vi fick se hela 23 båtar till start. Självklart hade vi Slörenväder.

De som vågade sig ut fick en ovanlig segling med NO-vind som var relativt svag, 3-4 m/s, inne vid start men stod litet friskare ute på fjorden där det blåste 4-6. Rejäla vindvrid, någon gång mätte vi 50 grader i ett vrid, gjorde det hela intressant.

På NO ska det vara bana 2 och det blev det alltså denna kväll, d.v.s. Start-E-B-A-L-E-A-L-K-Mål. 3 varv alltså – och ovana besättningar. Intressant. Dessutom länsstart och det var tydligt att många var litet rostiga för många spinnakrar kom upp i inte helt idealiska former och bjöd på onödigt motstånd men alla kom iväg utan större incidenter.

Väl ute på banan kunde vi konstatera att vinden vred en del och att det dessutom gick en lurig ström som åtminstone undertecknad aldrig riktigt lyckades klura ut hur den gick. Länsen ut mot E erbjöd egentligen ingen större utmaning men det var lurigt att pricka rätt gippläge p.g.a. vrid och tidigare nämnd ström.

Benet ner mot B ska ju egentligen vara ett slörben på NO men i kväll låg vinden mer på O här ute på banan så det gick inte att bära spinnaker. Tyvärr innebar det också att den tänkta kryssen in mot A blev väldigt ”sned” och det var först inne i viken mot Hinsholmen som det blev ”riktig” kryss.

Benet ut i Saltholmssundet började som slör men plattade successivt till sig och blev platt. Efter L tänkte åtminstone vi oss att det skulle bli en gipp och slör ned mot E men just då hade vi ren plattläns och började tro att vi på detta varv därför skulle kunna bära spinnakern ända ner till B men vinden skruvade sig igen och andravarvet blev egentligen en upprepning av det första.

Sista varvet, det korta, blev en slör ut till L och en halvvind ner till K, det gick inte att bära spinnaker där heller. En kort kryss, som faktiskt blev ganska bra, in i mål och premiären var klar.

Fältet var väldigt samlat och det skilde bara 20 minuter på seglad tid mellan snabbaste och långsammaste båt.

Tyvärr såg vi också några incidenter under kvällen, en mindre kollision och en rätt ordentlig grundstötning (läge att kolla vårt sjökortsprojekt?), men inga skador har rapporterats. Tävlingsledningen upprepar sina uppmaningar att detta inte är ett världsmästerskap utan en klubbsegling där vi vill ta vara på varandra.

Eftersom även tävlingsledningen är litet rostig, om inte annat efter två tråkiga Coronaår, arrangerades det denna kväll ingen samling efter seglingen. Vi hoppas kunna göra det framöver och kommer, när det blir aktuellt, att informera om det.

Nu ser vi fram mot nästa måndag. Väl mött då!


0 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.